Verdeling van rijkdom in Nederland

Enige tijd geleden kwam ik het volgende filmpje tegen op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=QPKKQnijnsM

Het filmpje is een movie infographic waarin verteld wordt hoe ongelijk het vermogen in Amerika verdeeld. Het komt er op neer dat ruim 80% van het vermogen in handen in van 20% van de mensen. Bekijk het filmpje vooral voor het hele verhaal en om de onderstaande uitwerking te begrijpen.

Het verbaasde me niets dat het vermogen zo ongelijk verdeeld is in Amerika. Hoe vaak hoor je niet verhalen over belachelijk hoge salarissen en bonussen. Of de beurswaarde van de grote organisaties als Apple, Google of Facebook. En de armoede in de grotere steden van de States. Logisch dat het vermogen zo oneerlijk verdeeld is. Maar ik dacht ook: hoe zou dat in Nederland zijn?

Om daar achter te komen ben ik op zoek gegaan naar Nederlandse gegevens om de grafieken uit het filmpje te kunnen reproduceren. Bij het CBS stellen ze gegevens over de samenstelling van het vermogen beschikbaar, wel op minder gedetailleerd niveau dan het filmpje toont. Maar gedetailleerd genoeg om de volgende presentatie te kunnen maken.

Verdeling vermogen 1

Ik was verbaasd toen ik het zag. De grafiek wijkt nauwelijks af van die van het filmpje. In Nederland is ruim 80% van het vermogen in handen van 20% van de mensen. Ook de armste 20% is net als in het filmpje nauwelijks zichtbaar (er staat nog een donkerblauwe lijn naast het lichtblauwe vlak).

Ook de verdeling van het vermogen als staafdiagram lijkt erg op die van het filmpje. De echte extremen zoals in het filmpje ontbreken vanwege het gebrek aan detail. Als de CBS gegevens meer details zouden bevatten dan wordt de rijkste één procent vast ook wat beter zichtbaar alhoewel  de echte extremen (mensen als Bill Gates, Warren Buffet, Mark Zuckerberg) voorbehouden zijn aan Amerika.

Verdeling vermogen 2

Enige tijd geleden is een artikel over de verdeling van rijkdom in Nederland  gepubliceerd: Verdeling welvaart steeds oneerlijker: “De vijf rijkste families van Nederland hebben bijna evenveel vermogen als de 3,2 miljoen armste Nederlanders samen.”